Posiadamy własną kuchnię zaprojektowaną zgodnie z zasadami GHP/GMP oraz wdrożonym systemem HACCP. Nie korzystamy z zewnętrznego cateringu a wszystkie podawane przez nas posiłki powstają na miejscu. Dzięki temu nasze posiłki nie tracą swoich cennych wartości odżywczych, są świeże - podawane bezpośrednio po przygotowaniu, a tym samym bardzo smaczne. Nie są porcjowane - dzieci mogą zaspokoić swój apetyt wg potrzeb. Odczarowałyśmy już niejednego niejadka Nasze jedzenie jest zbilansowane, urozmaicone oraz zgodne z zaleceniami żywieniowymi, odpowiednimi do grupy wiekowej dzieci. Stosujemy się do zaleceń najnowszej piramidy żywieniowej, która zaleca ograniczenie spożycia mięsa na korzyść warzyw. Dobór świeżych produktów opiera się o sprawdzonych dostawców oraz sezonową ich dostępność.
W razie konieczności stosujemy diety eliminacyjne i zastępcze. Oferujemy także jadłospis wegetariański.
Przykładowe menu JUPI (Maj / Czerwiec):
Poniedziałek
- Śniadanie:
- Jajecznica na maśle, Pieczywo mieszane, bukiet warzyw, woda
- II śniadanie:
- Kaszka pełnoziarnista z jabłkami, woda
- Obiad:
- Krem z białych warzyw, Penne z zielonymi szparagami i parmezanem, woda
- Podwieczorek:
- Wafle kukurydziane, woda
Wtorek
- Śniadanie:
- Kanapeczki z żółtym serem pomidorem i roszponką, woda
- II śniadanie:
- Jogurt naturalny z musli, woda
- Obiad:
- Bulion warzywny z młodą marchewką i makaronem, Pęczotto z botwinka i kurczakiem zagrodowym, woda
- Podwieczorek:
- Arbuz, woda
Środa
- Śniadanie:
- Ciemne pieczywo z wędliną z indyka, ogórek zielony, woda
- II Śniadanie:
- Serek wiejski z pomidorkami cherry i szczypiorkiem, woda
- Obiad:
- Krem z marchwi na mleczku kokosowym, Placuszki z dorsza z puree ziemniaczanym i sałatą masłową, woda
- Podwieczorek:
- Słupki papryki, woda
Czwartek
- Śniadanie:
- Kanapki z białym serem i miodem wielokwiatowym, woda
- II śniadanie:
- Serek naturalny z crunchy owsianym
- Obiad:
- Zupa szczawiowa, Delikatne risotto porowo-ziemniaczane, woda
- Podwieczorek:
- Chipsy buraczane, woda
Piątek
- Śniadanie:
- Chleb razowy z pastą warzywną, kiełki rzodkiewki, woda
- II śniadanie:
- Owsianka ze śliwką, woda
- Obiad:
- Koperkowa na rosole, Mini naleśniczki z truskawkami i serkiem mascarpone, woda
- Podwieczorek:
- Banan, woda